Afscheid

In liefde loslaten is...
… een veilige haven in tijden van storm
… een baken van rust in tijden van chaos
… een bron van bemoediging in tijden van ontreddering

Afscheid nemen van iemand die je dierbaar is, is veel meer dan afscheid nemen van een mens. Het is ook afscheid nemen van een ritme in je dag, je verleden, je toekomst, je basis, je veiligheid, een bepaalde onbezorgdheid. Als je je dit realiseert weet je ook hoe belangrijk het is om goed afscheid te nemen. Om het niet uit te stellen als je weet dat het einde dichtbij komt. En om met aandacht een afscheidsdienst vorm te geven die recht doet aan de persoon die je verliest en aan de verbinding die jullie hadden. Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Want: hoe doe je dat? Bij die vraag zal ik je helpen. Stap voor stap. Of het nou in de laatste levensfase is, bij het vormgeven van de uitvaart of bij het zoeken naar een manier om het verlies mee te nemen op je verdere levenspad. We kijken samen wat nodig is en wat bij je past.

Stervensbegeleiding

Stervensbegeleiding

Weten dat de dood dichtbij is maakt het leven vaak intenser. Zowel intens verdrietig en ontwrichtend als ook waardevol en verbindend.

Rouwbegeleiding

Rouwbegeleiding

Leeg en stil kan het zijn in je leven wanneer je iemand bent verloren. Daarentegen is het vaak vol en chaotisch in je hoofd.

Afscheidsceremonie

Afscheidsceremonie

Het invullen van, en spreken tijdens, een uitvaart. Of een afscheidsceremonie vormgeven zonder uitvaart.

Kinderen en afscheid

Kinderen en afscheid

Kinderen en de dood zijn een haast onmogelijke combinatie. Een jong leven, volop bezig te groeien loopt niet in hetzelfde straatje als de dood.

Onverwacht overlijden

Onverwacht overlijden

Wanneer je onverwacht wordt geconfronteerd met een overlijden, zullen afscheid nemen en het rouwproces fundamenteel anders zijn.