Rouwbegeleiding
De confrontatie met de dood is vaak een moment van herwaardering van je eigen leven
Opnieuw balans vinden nadat je iemand hebt verloren is een hele klus. Verbanden binnen het gezin, een familie, vriendengroep zijn veranderd. Zoveel dingen die je niet meer kunt doen met degene die is overleden. In huis, in je leven, is het stil en leeg. Maar in je hoofd is het vol. Vol met vragen, twijfels en alles wat het leven van je vraagt: werk, school, boodschappen, het huishouden, sport, familie, vrienden. Veel mentale en fysieke klachten zijn toe te schrijven aan een vastgelopen, of nooit begonnen, rouwproces. Met vallen en opstaan en met hulp van vrienden, familie, collega’s lukt het meestal weer om een nieuwe weg te vinden zonder de ander. Soms lukt dat niet, zijn er weinig mensen die hulp (kunnen) bieden of is het fijn als iemand van buiten wat helderheid schept in die enorme chaos in je hoofd. Die begeleiding bieden wij in de vorm van gesprekken. We kunnen dat thuis doen, op een andere plek, tijdens een boswandeling. Net wat je zelf het prettigst vindt en wat goed bij je/jullie past.
We maken een afspraak voor een kennismakingsgesprek als we elkaar nog niet eerder hebben ontmoet. Tijdens dat gesprek leren we elkaar wat beter kennen, praten we over de vragen die je hebt en wat je nodig hebt om de draad van het leven weer op te pakken. Als je na het gesprek het gevoel hebt dat we iets voor je kunnen betekenen, maken we afspraken voor vervolggesprekken. Onze begeleiding richt zich op het organiseren van steun vanuit je eigen sociale systeem, een zekere basis (terug) vinden en aandacht voor het vinden van manieren om met het gemis en verdriet verder te leven. Het uitgangspunt is dat je zo snel mogelijk weer zonder onze begeleiding – maar met hulp van de mensen in je omgeving – verder kunt.
De gesprekken kunnen plaatsvinden bij ons maar we kunnen ook gaan wandelen of bij jou thuis afspreken. Omdat niet iedereen in de buurt van Deventer of Geesteren woont en je je wel thuis voelt bij onze manier van begeleiden kunnen we de gesprekken (deels) via beeldbellen doen. De vorm en frequentie bepalen we samen, er is veel mogelijk.