Rouwbegeleiding

Rouwbegeleiding
De confrontatie met de dood is vaak een moment van herwaardering van je eigen leven

 

Opnieuw balans vinden nadat je iemand hebt verloren is een hele klus. Verbanden binnen het gezin, een familie, vriendengroep zijn veranderd. Zoveel dingen die je niet meer kunt doen met degene die is overleden. In huis, in je leven, is het stil en leeg. Maar in je hoofd is het vol. Vol met vragen, twijfels en alles wat het leven van je vraagt: werk, school, boodschappen, het huishouden, sport, familie, vrienden. Veel mentale en fysieke klachten zijn toe te schrijven aan een vastgelopen, of nooit begonnen, rouwproces.  Met vallen en opstaan en met hulp van vrienden, familie, collega’s lukt het meestal weer om een nieuwe weg te vinden zonder de ander. Soms lukt dat niet, zijn er weinig mensen die hulp (kunnen) bieden of is het fijn als iemand van buiten wat helderheid schept in die enorme chaos in je hoofd. Die begeleiding bied ik in de vorm van gesprekken. We kunnen dat thuis doen, op een andere plek, tijdens een boswandeling. Net wat je zelf het prettigst vindt en wat goed bij je/jullie past.

We maken een afspraak voor een kennismakingsgesprek als we elkaar nog niet eerder hebben ontmoet. Tijdens dat gesprek leren we elkaar wat beter kennen, praten we over de vragen die je hebt en wat je nodig hebt om de draad van het leven weer op te pakken. Als je na het gesprek het gevoel hebt dat ik iets voor je kan betekenen, maken we afspraken voor vervolggesprekken. Mijn begeleiding is richt zich op het organiseren van steun, een zekere basis (terug) vinden en aandacht voor je verdriet en de pijn die dat met zich meebrengt. Het uitgangspunt is dat je zo snel mogelijk weer zonder mijn begeleiding – maar met hulp van de mensen in je omgeving – verder kunt.

De gesprekken kunnen plaatsvinden bij mij maar we kunnen ook gaan wandelen of bij jou thuis afspreken. Omdat niet iedereen in de buurt van Deventer woont, reis ik ook nu en dan naar andere steden waar ik bijvoorbeeld meerdere gesprekken op een dag plan, of kunnen we de gesprekken via Skype doen. De vorm en frequentie bepalen we samen, er is veel mogelijk.