Wie ben ik

907A2709
Ik vind het bijzonder om zo dichtbij mensen te staan op het moment dat zij aan de ene kant kwetsbaar en aan de andere kant juist krachtig zijn. Al die mensen verrijken, vaak zonder het te weten, mijn leven.

Hanneke van de Plassche

TELEFOON    06-41371373
E-MAIL          info@inliefdeloslaten.nl

 

Na het afronden van de studie Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht heb ik 12 jaar als trainer/coach en organisatieadviseur in, voornamelijk, het bedrijfsleven gewerkt. In 2013 heb ik de opleiding tot uitvaartbegeleider afgerond en heb ik verschillende opleidingen gedaan om me te scholen tot stervens- en rouwbegeleider.

 

Waarom die overstap?
Van 2006 tot 2020 was ik – naast mijn betaalde baan – als vrijwilliger verbonden aan Kinderhospice Mappa Mondo (nu Villa ExpertCare). Daar wonen en logeren kinderen met een levensbedreigende ziekte. Ik vond het verrassend en enorm inspirerend om te zien hoe kinderen omgaan met ziek zijn en de dood. Zij leven voornamelijk in het hier en nu en zijn gericht op wat zij wel kunnen in plaats van wat zij niet kunnen. Daarmee geven zij per definitie waarde aan elke dag. Maar ook zag ik de worsteling van ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s om hun eigen leven vorm te geven en tegelijk veel zorg en aandacht te hebben voor een kind dat ernstig ziek is. Ik heb op die plek voor het eerst ervaren hoe belangrijk het is om afscheid van elkaar te nemen voor het overlijden. Om met elkaar dat moeilijke gesprek te voeren over doodgaan en verder leven. En ook: hoe fijn het voor de naasten is om een afscheidsceremonie in te vullen die zowel goed aansluit bij degene die zij moeten loslaten als bij henzelf.
Dat heeft mij doen besluiten om de opleiding tot uitvaartbegeleider te gaan doen met de motivatie om mensen te kunnen begeleiden in die moeilijke fase van hun leven. Opleidingen en masterclasses daarna hebben ervoor gezorgd dat ik ook stervenden en hun naasten goed kan begeleiden naar het einde toe en nabestaanden begeleid bij hun rouwproces wanneer zij daar zelf niet helemaal uitkomen. Juist omdat de ik ervaarde dat de fase voor de dood en daarna zo onderschat worden en tegelijk zoveel waarde in zich dragen. Kinderen hebben – onder andere door mijn jarenlange ervaring in het kinderhospice – altijd mijn speciale aandacht en ik heb daarin veel expertise opgebouwd.

Omdat ik in mijn werk ook regelmatig mensen ontmoet die heel plotseling worden geconfronteerd met de dood, ervaar ik dat de weg voor hen echt anders is dan wanneer de dood zich heeft aangekondigd. Zij hebben ruimte nodig om de situatie tot zich door te laten dringen en moeten tegelijkertijd afscheid nemen en een uitvaart voorbereiden. Hen kan ik daarin bijstaan door rust en structuur te geven en hen tot de kern van iemands leven te brengen om zo – ondanks de grote schok – een mooi afscheid vorm te geven.

 

Persoonlijk en Privé

Ik ben iemand die goed kan aansluiten bij mensen met heel verschillende achtergronden, leeftijden en situaties. Door goed te luisteren naar wat zij mij vertellen en aan te voelen wat zij nodig hebben, ben ik in staat een afscheid vorm te geven die bij hen past. Ik draag ideeën aan en betrek iedereen die wil bij proces om tot een mooi afscheid te komen. Wat ‘hoort’ is niet het uitgangspunt, wel wat goed voelt en past bij een familie.

Ik ben getrouwd met Bram en samen met onze drie zoons wonen wij in Deventer. We werken beiden hard maar maken ook veel tijd vrij om met ons gezin te zijn, om onze vrienden en familie te zien en lekker te sporten. Dagelijks bezig zijn met de dood maken deze momenten voor mij nog intenser en waardevoller.

In 2018 verscheen mijn boek 'Rouwe kost; een handreiking bij overlijden en rouw'.

Hierin heb ik mijn kennis en ervaringen gebundeld, geef ik concrete tips en adviezen, afgewisseld met tekeningen en strips. Regelmatig geef ik lezingen over het boek, mijn werk en mijn visie. Wil je er meer over weten? Laat dan een bericht achter via het contactformulier.