Wie ben ik

907A2709
Ik vind het bijzonder om zo dichtbij mensen te staan op het moment dat zij aan de ene kant kwetsbaar en aan de andere kant juist krachtig zijn. Al die mensen verrijken, vaak zonder het te weten, mijn leven.

Hanneke van de Plassche

TELEFOON    06-41371373
E-MAIL          info@inliefdeloslaten.nl

 

Na een studie Sociale Wetenschappen in Utrecht en 12 jaar als trainer/coach en organisatieadviseur in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, heb ik in 2013 de overstap gemaakt naar werken binnen de uitvaart.

Waarom die overstap?
In 2006 heb ik mij – naast mijn werk – als vrijwilliger verbonden aan Mappa Mondo (nu Villa ExpertCare). Daar wonen en logeren kinderen met een levensbedreigende ziekte. Ik vind het verrassend en vertederend om te zien hoe kinderen omgaan met ziek zijn en de dood. Zij leven voornamelijk in het hier en nu en zijn gericht op wat zij wel kunnen in plaats van wat zij niet kunnen. Daarmee geven zij per definitie waarde aan elke dag. Maar ook zie ik de worsteling van ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s om hun eigen leven vorm te geven en tegelijk veel zorg en aandacht te hebben voor een kind dat ernstig ziek is. Ik heb op die plek voor het eerst ervaren hoe belangrijk het is om afscheid van elkaar te nemen voor het overlijden. En ook: hoe fijn het voor de naasten is om een afscheidsceremonie in te vullen die zowel goed aansluit bij degene die zij moeten loslaten als bij henzelf.
Dat heeft mij doen besluiten om de opleiding tot uitvaartbegeleider te gaan doen met de motivatie om mensen te kunnen begeleiden in die moeilijke fase van hun leven. Opleidingen en masterclasses daarna hebben ervoor gezorgd dat ik ook stervenden en hun naasten goed kan begeleiden naar het einde toe en nabestaanden begeleid bij hun rouwproces wanneer zij daar zelf niet helemaal uitkomen. Juist omdat de ik ervaarde dat de fase voor de dood en daarna zo onderschat worden en tegelijk zoveel waarde in zich dragen. Kinderen hebben – onder andere door mijn jarenlange ervaring in het kinderhospice – altijd mijn speciale aandacht en ik heb daarin veel expertise opgebouwd.

Omdat ik in mijn werk ook regelmatig mensen ontmoet die heel plotseling worden geconfronteerd met de dood, ervaar ik dat de weg voor hen echt anders is dan wanneer de dood zich heeft aangekondigd. Zij hebben ruimte nodig om de situatie tot zich door te laten dringen en moeten tegelijkertijd afscheid nemen en een uitvaart voorbereiden. Hen kan ik daarin bijstaan door rust en structuur te geven en hen tot de kern van iemands leven te brengen om zo – ondanks de grote schok – een passend afscheid vorm te geven.

Persoonlijk en Privé
Ik ben iemand die goed kan aansluiten bij mensen met heel verschillende achtergronden, leeftijden en situaties. Door goed te luisteren naar wat zij mij vertellen en aan te voelen wat zij nodig hebben, ben ik in staat een afscheid vorm te geven die bij hen past. Ik reik dingen aan, geef ideeën. Niks moet, veel kan. Het uitgangspunt is iemand In liefde loslaten.

Ik ben getrouwd met Bram en samen met onze drie zoons wonen wij in Deventer. We werken beiden hard maar maken ook veel tijd vrij om met ons gezin te zijn, om onze vrienden en familie te zien en lekker te sporten. Dagelijks bezig zijn met de dood maken deze momenten voor mij nog intenser en waardevoller.

Omdat ik – naast mijn werk voor In liefde loslaten – regelmatig onderwijs, trainingen en lezingen geef, werk ik nauw samen met Bas de Weerd. Bas is al vijftien jaar actief als uitvaartbegeleider en we vinden elkaar feilloos doordat we dezelfde waarde hechten aan kwaliteit, zorg voor ‘onze’ families en de bereidheid om verder te denken en handelen zodat we het allerbeste resultaat neerzetten. Tijdens het regelen van een uitvaart zal je daarom regelmatig ook Bas tegenkomen. Hij zal jullie ontzorgen door veel praktische zaken voor jullie regelen en jullie uiteraard te adviseren.

Bas de Weerd

 

“Na de nodige ervaring bij grotere ondernemingen startte ik tien jaar geleden als zelfstandig ondernemer. Zodra ik een telefoontje krijg, voel ik het vertrouwen dat mensen aan mij geven. Dat is een bijzonder moment, waar ik zorgvuldig en zorgzaam mee omga. Als ik bij de nabestaanden binnenstap, wil ik dat zij ervaren dat hen zorg uit handen genomen wordt. Ik ben bij voorkeur onopvallend aanwezig, maar toon me op de voorgrond waar nodig en wenselijk. Nabestaanden hebben ruimte nodig om zich op het afscheid voor te bereiden, de invulling daarvan is voor iedereen anders. Iedere uitvaart is maatwerk. Ik waardeer en respecteer tradities, maar denk ook graag mee buiten de gebaande paden en sta open voor creatieve invullingen van nabestaanden.

Ik werk sinds 2013 samen met Hanneke.  We delen dezelfde toewijding aan het werk en stellen dezelfde (hoge) eisen aan ons eigen werk en dat van onze toeleveranciers. Maar we vullen elkaar ook goed aan door verschil in talenten en vaardigheden.”

https://dwuitvaartverzorging.nl/

20181201_181958-002

In 2018 verscheen mijn boek 'Rouwe kost; een handreiking bij overlijden en rouw'.

Hierin heb ik mijn kennis en ervaringen gebundeld, geef ik concrete tips en adviezen, afgewisseld met tekeningen en strips. Regelmatig geef ik lezingen over het boek, mijn werk en mijn visie. Wil je er meer over weten? Laat dan een bericht achter via het contactformulier.