Zes handvatten om het verschil te maken voor iemand die rouwt

Regelmatig schrijf ik een stukje over hoe je iemand die rouwt kunt steunen. Omdat de juiste steun vanuit eigen omgeving onmisbaar is. Omdat aandacht en zorg van vertrouwde mensen hen in staat stelt om de draad van het leven weer op te pakken. Dus als er iemand in jouw omgeving rouwt, weet dan dat jij het verschil kunt maken. Door jouw steun help je hen het leven opnieuw vorm te geven. Ieder mens is daarin anders. En rouwt dus ook anders. Wat iemand van jou nodig heeft hangt af van iemands persoonlijkheid. Maar zeker ook van de relatie die je met iemand hebt. Ga daarin vooral af op je eigen inschatting. Wees niet bang om het verkeerde te doen of te zeggen. Die angst kan je verlammen waardoor je uiteindelijk helemaal niets doet. En dat is vaak veel erger. Naast je persoonlijke manier van steunen kunnen ook deze handvatten hieronder je helpen om het verschil te maken voor iemand in je omgeving die rouwt om het verlies van een dierbare. Een grote groep mensen – ik merk het steeds weer in mijn eigen praktijk – vindt deze herkenbaar en fijn.

  1. Aanvaard de pijn en het verdriet van de ander

Hoe moeilijk ook; je kunt de pijn van het gemis niet goedmaken of verzachten en dat hoeft ook niet.

  1. Wees bereid een oprecht luisterend oor te zijn

Wees bereid om jezelf een tijdje op de tweede plek te zetten. Onvoorwaardelijk met al je aandacht bij iemand zijn geeft steun en troost. Dus je eigen verhalen of die van iemand anders die je kent doen er even niet toe.

  1. Laat met enige regelmaat weten dat je aan de ander denkt

Stuur af en toe een berichtje, een kaartje of ga eens op bezoek. Ook – of zeker – als het verlies al enige tijd geleden is.

  1. Wees niet bang om te blijven vragen hoe het gaat

Het blijft fijn om te merken dat mensen aan je blijven denken en geïnteresseerd zijn in hoe het met je gaat. Ook de overledene blijven noemen en herinneren is erg belangrijk en steunend.

5.  Doe alleen beloftes die je kunt waarmaken

In je medeleven kun je een belofte doen die je onmogelijk kunt waarmaken. Voorbeelden daarvan zijn “Ik zal er altijd voor je zijn” of “Het komt goed, dat beloof ik”.  Zulke grote beloftes kun je onder geen beding waarmaken. Je hebt ook een eigen leven dat aandacht vraagt. Je kunt er niet altijd voor iemand zijn en je kunt er ook niet voor zorgen dat alles goed komt. Je belofte zal slechts teleurstelling veroorzaken en dat is het laatste dat je iemand die rouwt wilt bezorgen.

6.  Laat je adviezen achterwege

Alle goede bedoelingen ten spijt; adviezen zijn vaak niet prettig. Je wilt iemand helpen met je advies maar vaak is het tegenovergestelde het geval. Iemand heeft ze zelf vaak ook bedacht en je kan het gevoel oproepen dat je het verdriet wilt wegpoetsen met oplossingen. Maar voor een groot verdriet is geen oplossing. Behalve handvat 1 t/m 5 😉